Tradycja w nowym wydaniu
Karkówka z warzywami
Aromatyczne, soczyste mięso podane z grillowanymi warzywami i smakowitą surówką coleslaw to świetne połączenie, które fantastycznie sprawdzi się przy okazji grilla w gronie przyjaciół i rodziny. Brzmi świetnie? Najwyższa pora złapać za ruszt!
Danie główne
Karkówka z warzywami
Poza sezonem grillowym mięso i warzywa można upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu elektrycznym bądź patelni grillowej. By danie było bardziej sycące, można podawać je z pieczywem, frytkami lub ziemniaczkami w mundurkach.



Składniki
- 1 Kubełek pyszności wieprzowy ZM Pekpol
- 1 czerwona papryka
- 1 cukinia
- 1 czerwona cebula
- 8 zielonych szparagów
- 4 ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanego tymianku
- 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
- 100 g masła
- 1/4 główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 1 mała żółta cebula
- garść szpinaku
- 200 g jogurtu typu greckiego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka miodu
- 4 łyżki oliwy
- sól i pieprz
Przygotowanie
Ziemniaki wyszorować i gotować w osolonej wodzie do momentu, aż będą półtwarde. Czerwoną cebulę obrać i wraz z cukinią pokroić w grube plastry (ok. 1 cm). Z papryki usunąć gniazdo nasienne, a następnie pokroić na 4 części. Odciąć zdrewniałe końcówki szparagów, po czym delikatnie obrać je ze skórki.
Czosnek obrać i drobno posiekać. Połowę ziół oraz czosnku wymieszać z oliwą. Wszystkie warzywa, poza ziemniakami, umieścić w misce i połączyć z oliwą z ziołami. Doprawić solą i pieprzem.
Miękkie masło wymieszać z pozostałym ziołami i czosnkiem. Doprawić solą oraz pieprzem, a następnie wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotować surówkę coleslaw: kapustę poszatkować. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i szpinak drobno posiekać. Z jogurtu greckiego, soku z cytryny, miodu, soli i pieprzu przygotować dressing, a następnie połączyć go z warzywami.
Karkówkę i wszystkie warzywa ułożyć na rozgrzanym grillu i grillować ok. 20 minut. Podawać z masłem ziołowym i surówką coleslaw.