Tradycja w nowym wydaniu
Grzanka z kaszanką
Dzięki doborowemu towarzystwu – smakowitym kiełkom i salsie z mango i buraka, grzanka z kaszanką ma szansę zostać gwiazdą każdej imprezy przy grillu. Nic, tylko zajadać się nią na świeżym powietrzu!
Pyszna przekąska
Grzanka z kaszanką
To danie najlepiej smakuje na grillu w ogrodzie, ale z powodzeniem można je również przygotować w domowych warunkach. Wystarczy zastąpić ruszt posmarowaną olejem patelnią.



Składniki
- 1/2 opakowania Kaszanki gryczanej ZM Pekpol
- 1 cebula
- 4 kromki wiejskiego chleba
- garść kiełków
- 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
- 1 dojrzałe mango
- 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy francuskiej
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki oliwa
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kaszankę i posiekaną cebulę owinąć folią i wyłożyć na rozgrzany grill. Kromki chleba skropić oliwą i grillować do momentu, aż się ładnie przyrumienią.
Kiełki skropić oliwą i octem, doprawić solą.
Przygotować salsę: buraki i obrane mango pokroić w kostkę, a następnie połączyć z posiekaną natką pietruszki, musztardą, miodem, octem, solą i pieprzem.
Kaszankę wraz z cebulą wyłożyć na grzankę i udekorować kiełkami. Podawać z salsą z mango i buraka.