Tradycja w nowym wydaniu

Grzanka z kaszanką

Dzięki doborowemu towarzystwu – smakowitym kiełkom i salsie z mango i buraka, grzanka z kaszanką ma szansę zostać gwiazdą każdej imprezy przy grillu. Nic, tylko zajadać się nią na świeżym powietrzu!

Pyszna przekąska

Grzanka z kaszanką

To danie najlepiej smakuje na grillu w ogrodzie, ale z powodzeniem można je również przygotować w domowych warunkach. Wystarczy zastąpić ruszt posmarowaną olejem patelnią.

Składniki

  • 1/2 opakowania Kaszanki gryczanej ZM Pekpol
  • 1 cebula
  • 4 kromki wiejskiego chleba
  • garść kiełków
  • 1 słoiczek buraczków marynowanych w całości
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego + odrobina do sałatki oliwa
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Kaszankę i posiekaną cebulę owinąć folią i wyłożyć na rozgrzany grill. Kromki chleba skropić oliwą i grillować do momentu, aż się ładnie przyrumienią.

Kiełki skropić oliwą i octem, doprawić solą.

Przygotować salsę: buraki i obrane mango pokroić w kostkę, a następnie połączyć z posiekaną natką pietruszki, musztardą, miodem, octem, solą i pieprzem.

Kaszankę wraz z cebulą wyłożyć na grzankę i udekorować kiełkami. Podawać z salsą z mango i buraka.