tradycja w nowym wydaniu
Wegetariańskie podpłomyki
Przygotowanie ciasta na podpłomyki wymaga cierpliwości, ale jest tego warte. Gotowe placki świetnie komponują się ze smakiem pasztetów warzywnych i marynowanych warzyw. Palce lizać!
Śniadanie
Wegetariańskie podpłomyki
Sekretem udanych podpłomyków jest użycie dobrych składników – niezbędna jest wysokiej jakości mąka.



Składniki
- 30 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki żytniej 2000
- 100 g mąki pszennej
- 220 ml wody
- 6 g soli
- 1 opakowanie wegetariańskiego pasztetu z marchwi i soczewicy Dziarskie Jarskie ZM Pekpol Ostrołęka
- 1 opakowanie wegetariańskiego pasztetu z brokułami Dziarskie Jarskie ZM Pekpol Ostrołęka
- 1 opakowanie mieszanki sałat
- ulubione marynowane warzywa
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- zioła i kiełki do dekoracji
Przygotowanie
Dzień przed pieczeniem wymieszać w misce zakwas ze 100 g mąki żytniej 2000 i 80 ml wody. Naczynie przykryć i odstawić na 12 godzin lub całą noc. Następnego dnia dodać pozostałe składniki i ponownie odstawić na 8 godzin.
Ciasto podzielić na 6 części, rozwałkować na cienki placki i smażyć na suchej patelni, aż się zarumienią.
Gotowe podpłomyki posmarować pasztetami. Podawać z sałatą i marynowanymi warzywami. Przed podaniem udekorować ziołami oraz kiełkami i skropić olejem.