Kuchnia świata
Sałatka z szynką i gruszką
Podana z podpłomykami sałatka to kulinarne dzieło sztuki, z którego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Z tym przepisem kulinarny sukces masz w kieszeni!
pyszna przekąska
Sałatka z szynką i gruszką
Świetny pomysł na smakowitą kolację we dwoje lub danie na przyjęcie. Sekret sałatki tkwi w idealnym dobraniu składników. Tak smakuje doskonałość!



Składniki
- 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol Ostrołęka
- 1 słoiczek marynowanych buraków
- 1 gruszka
- 1 figa
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść roszponki
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka octu jabłkowego
- olej z rzepaku tłoczony na zimno
- 300 g mąki
- 300 g jogurtu
- 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
Zrobić podpłomyki: z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczki soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.
Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół.
W misce umieścić roszponkę, orzechy i gruszkę. Dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy. Całość wymieszać z olejem, szynką, burakami i figą. Gotową sałatkę podawać z podpłomykami.