Kuchnia świata

Sałatka z szynką i gruszką

Podana z podpłomykami sałatka to kulinarne dzieło sztuki, z którego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Z tym przepisem kulinarny sukces masz w kieszeni!

pyszna przekąska

Sałatka z szynką i gruszką

Świetny pomysł na smakowitą kolację we dwoje lub danie na przyjęcie. Sekret sałatki tkwi w idealnym dobraniu składników. Tak smakuje doskonałość!

Składniki

  • 4 plastry szynki Kurpiowskie Specjały ZM Pekpol Ostrołęka
  • 1 słoiczek marynowanych buraków
  • 1 gruszka
  • 1 figa
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 1 garść roszponki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • olej z rzepaku tłoczony na zimno
  • 300 g mąki
  • 300 g jogurtu
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie

Zrobić podpłomyki: z mąki, jogurtu, proszku do pieczenia oraz 1 łyżeczki soli wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na 20 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na 8 mniejszych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Smażyć na suchej patelni grillowej.

Orzechy uprażyć na suchej patelni. Gruszkę obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić na mniejsze kawałki i skropić sokiem z cytryny. Figę przekroić na pół.

W misce umieścić roszponkę, orzechy i gruszkę. Dodać sól, pieprz oraz ocet jabłkowy. Całość wymieszać z olejem, szynką, burakami i figą. Gotową sałatkę podawać z podpłomykami.