Imprezowy hit
Schab z pieczoną papryką
Lubisz przystawki o niespotykanych smakach? Spróbuj naszej pysznej propozycji! Połączenie mięsa, pieczonej papryki i musu jabłkowego zachwyci Cię delikatnością i oryginalnością.
Wyśmienita przystawka
Schab z pieczoną papryką
Smak przystawki świetnie uzupełni świeże lub chrupkie pieczywo.



Składniki
- 4 plastry grube schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol
- 4 czerwone papryki
- 1 główka czosnku
- 10 gałązek tymianku
- 2 duże jabłka
- 2 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
Przygotowanie
Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania. W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Papryki piec ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie i zarumienione.
Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła. Dodać jabłka z cukrem i smażyć przez 3 minuty. Do owoców dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie, zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, do piekarnika wstawić na 5 minut schab, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.