Imprezowy hit

Schab z pieczoną papryką

Lubisz przystawki o niespotykanych smakach? Spróbuj naszej pysznej propozycji! Połączenie mięsa, pieczonej papryki i musu jabłkowego zachwyci Cię delikatnością i oryginalnością.

Wyśmienita przystawka

Schab z pieczoną papryką

Smak przystawki świetnie uzupełni świeże lub chrupkie pieczywo.

Składniki

  • 4 plastry grube schabu Krotoszyńskiego ZM Pekpol
  • 4 czerwone papryki
  • 1 główka czosnku
  • 10 gałązek tymianku
  • 2 duże jabłka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Paprykę pokroić wzdłuż na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Czosnek podzielić na ząbki, ale bez obierania. W misce wymieszać paprykę z czosnkiem, 2 łyżkami oleju, tymiankiem, solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do temp. 180°C. Papryki piec ok. 20 minut, aż zrobią się miękkie i zarumienione.

Jabłka obrać i po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w małą kostkę. W rondelku rozgrzać łyżkę masła. Dodać jabłka z cukrem i smażyć przez 3 minuty. Do owoców dodać odrobinę wody, cynamon i sok z cytryny. Kiedy jabłka będą miękkie, zmiksować je na gładki mus. Pod koniec pieczenia papryk, do piekarnika wstawić na 5 minut schab, aby delikatnie się podgrzał, ale nie zarumienił. Schab podawać z papryką i musem jabłkowym.