tradycja w nowym wydaniu
Tarta z białą kaszanką
Klasyczna tarta z dodatkiem białej kaszanki, jabłek i podkreślającego ich smak świeżego majeranku zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Świetnie smakuje podana zarówno na zimno, jak i na gorąco.
Danie główne
Tarta z białą kaszanką
Sekretem idealnej tarty jest obłożenie ciasta francuskiego suszoną fasolą (ewentualnie grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi). Dzięki temu trikowi tarta będzie krucha i zachowa idealny kształt.



Składniki
- 200 g białej kaszanki ZM Pekpol Ostrołęka
- 1 opakowanie wytrawnego ciasta francuskiego
- 3 duże jabłka
- 1 duża cebula
- sok z połowy cytryny
- kilka gałązek świeżego majeranku
- sól i pieprz
Przygotowanie
Kaszankę pokroić w plasterki. Ciasto rozwinąć, wyłożyć nim formę do pieczenia, obciążyć (np. suszoną fasolą) i piec przez 15 minut w temp. 200˚C.
Jabłka obrać i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i posiekać w piórka.
Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry cebuli, a na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypać połową świeżego majeranku i piec kolejne 15 minut w temp. 200˚C.
Po wyjęciu z piekarnika tartę udekorować świeżym majerankiem.