tradycja w nowym wydaniu

Tarta z białą kaszanką

Klasyczna tarta z dodatkiem białej kaszanki, jabłek i podkreślającego ich smak świeżego majeranku zaspokoi podniebienia nawet najbardziej wymagających smakoszy. Świetnie smakuje podana zarówno na zimno, jak i na gorąco.

Danie główne

Tarta z białą kaszanką

Sekretem idealnej tarty jest obłożenie ciasta francuskiego suszoną fasolą (ewentualnie grochem lub specjalnymi kulkami ceramicznymi). Dzięki temu trikowi tarta będzie krucha i zachowa idealny kształt.

Składniki

  • 200 g białej kaszanki ZM Pekpol Ostrołęka
  • 1 opakowanie wytrawnego ciasta francuskiego
  • 3 duże jabłka
  • 1 duża cebula
  • sok z połowy cytryny
  • kilka gałązek świeżego majeranku
  • sól i pieprz

Przygotowanie

Kaszankę pokroić w plasterki. Ciasto rozwinąć, wyłożyć nim formę do pieczenia, obciążyć (np. suszoną fasolą) i piec przez 15 minut w temp. 200˚C.

Jabłka obrać i po wycięciu gniazd nasiennych pokroić w cienkie plasterki. Skropić sokiem z cytryny. Cebulę obrać i posiekać w piórka.

Na podpieczonym spodzie ułożyć plastry cebuli, a na nich na przemian plastry kaszanki i jabłek. Całość posypać połową świeżego majeranku i piec kolejne 15 minut w temp. 200˚C.

Po wyjęciu z piekarnika tartę udekorować świeżym majerankiem.